Huolto

Ongelmia jarrutehostajan kanssa? Ohessa tietoja museokatsastuksessa hyväksystystä tehostajasta.

jarrutehostin

Jarrutehostinvihje

Pyhimykseen vaihdettiin uusi jarrutehostin, joka käytiin ostamassa alla olevasta liikkeestä. Hinta oli n.300 euroa, kun Turun jarrutehostimesta saman Locheatin sai kotiin reilulla 600:lla eurolla!!! No, hintaero syntyy tietysti siitä, että Turussa kauppaa tehdään päätoimisesti ja alla oleva Minitron tekee oman toimen ohella. Itseltään heiltä löytyy parikymmentä Miniä. Meidän Pyhimys katsastettiin museoautoksi perjantaina 28.5.2004 ja museotarkastus oli 21.5.2004. Museotarkastuksessa ei ollut mitään huomautettavaa ja hyväksyivät jarrutehostimen turvallisuutta parantavana toimenpiteenä. Sain kyllä sellaisen vaikutelman, että ainakin Lahdessa ja Kouvolassa tarkastajat katsovat turvallisuuden etusijalle. Joten, tässäkin tapauksessa he pitivät uutta tehostinta parempana kuin sellaista, mistä jarrut häviävät kesken kaiken tai jäävät jumiin. Joten, tiedossa on turvallisia kilometrejä ainakin jarrujen osalta. Mutta, jos tuonne Minitroniin menee käymään kannattaa aina soittaa, sillä siellä ei olla koko aikaa paikalla ja yleensäkin vain illalla.

– Kai ja Leila Kallionpää

MINITRON

0400 877 178 / fax (019) 666 016
Hirvihaarantie 593
04680 Hirvihaara
Aukioloajat:
ma-pe klo 17-21 sekä la-su klo 12-20

Soitathan aina ennen käyntiäsi!

Jouduin hankalan paikan eteen kun Volvostani alkoi lämppärin hana vuotaa ja tiputtaa vettä sisään. Hajottamon hanat näyttivät yhtä epävarmoilta päällisin puolin. Ajattelin hakea Ruotsista hanan seuraavalla lomareissulla mutta miten selvitä sen aikaa.
 1. Irroittaessasi hanaa autosta joudut irroittamaan termostaatin hanakotelosta. Se käy parhaiten Pienellä ruuvimeisselillä kääntämällä toisen puolen kieli suoraksi ja taivuttamalla Termostaatin pidintä kunnes termostaatti irtoaa.
 2. Käännä hanakotelon pohjalevyä pitävät 4 kielekettä suoraksi jolloin voit irroittaa pohjalevyn. Nyt pääset käsiksi  varsinaiseen hanaosaan.
 3. Irroita  hanaosa pohjalevystä kääntämällä  sitä pitävät 4 kielekettä suoraksi. Poista  sokka joka  pitää hanan  kumikalvon päällä olevaa  metallikuppia.
 4. Irroita kumikalvo ja leikkaa kumikankaasta vastaavankokoinen  pala .  Kumikangasta saat  ainakin Biltemasta.  Tee keskireiästä mahdollisimman  pieni jotta  se olisi kireä
  keskiakseliin.  Kun asennat  kumin käytä tiivistesilikonia  reilusti ulkokehällä ja keskellä.
 5. Asennus suoritetaan päinvastaisessa järjestyksessä. Suorista kaikki kielet mahdollisimman suoriksi ennen asennusta. Purista osia samalla kun käännät kielet. Testaa  hana  puhaltamalla
  huomaa että kun termostatti ei ole paikallaan  hana ei  sulkeudu vivusta  vaan joudut  painamaan sitä  termostaatin paikasta. Jos puhaltamalla ei vuotoa ilmene hana on tältä osin kunnossa.
  Anna tiivistesilikonin kuivua ennen kuin asennat hanan paikalleen. Jos  hana ei paikallaan ollessa sulkeudu eli lämpöä tulee vaikka hana on kiinni tarkista vaijerin  asento.  Voit myös koettaa kääntää
  termostaatin ruuvia  esim ¼ kierrosta ja kokeilla uudelleen tuottiko se tulosta.Mitään takuuta en voi tälle konstille luvata mutta  minulla se on toiminut jo 3kk ja uskon että  huolellisesti tehtynä se on parempi  kuin hajottamosta haettu vanha hana, jonka kumikalvo
  saattaa käyttöön otettaessa pettää nopeastikin.  Kustannukset ovat  n. 1..2 h omaa työtä  ja suurin kustannus kumikalvo  n. 5 euroa (ja suurin osa kalvosta jää  vielä varalle)
  Sitä paitsi irroitus ja kiinnitys on toimenpiteitä jotka  pitää suorittaa vaikka  hakisit  hajottamosta vanhan hanan.

JFF-5 / Henry Luuppala


D-Jetronic 

D-jetronic-järjestelmä oli tuotannossa 60 ja 70 lukujen taitteessa useassa eri automerkissä mm. Saab, Volvo ja Porsche. Varsinkin kahta ensin mainittua on liikenteessä Suomessa vielä tänäkin päivänä. Jos autossasi on kyseinen järjestelmä sinun  kannattaa tutustua sen toimintaa tarkemmin sillä järjestelmä ei ole niin mutkikas kuin helposti voisi päätellä. Huom! Ellei auto käy kunnolla varmista aina että sytytyspuoli on kunnossa sillä vanha totuus on että  sytytyspuolen ja polttoainepuolen viat muistuttavat  toisiaan, mutta  sytytyspuolen viat ovat paljon yleisempiä.

Tietoa D-jetronic järjestelmästä on internetissä runsaasti. Yksi parhaista on täällä.
Myös Haynesin 140-sarja huoltokirja käsittelee järjestelmää melko laajasti. Kuitenkin esim. alipaine tunnistimen säätöä ei  esitetä millään tavalla. Kirjassa on komponenttien vastusarvot ilmoitettu joten tähän artikkeliin niitä ei ole otettu.

Tutustumalla järjestelmään teoriassa ja käytännössä säästät selvää rahaa ja ajonautintosi lisääntyy.


D-JETRONICIN TOIMINTAPERIAATE

D-jetronic eroaa toimintansa kannalta  nykyjärjestelmistä siinä että kaikki tiedot  mitataan  eri pisteistä mekaanisesti ja elektroniikkaa niissä ei ole. Kaikki elektroniikka on keskusyksikössä joka saa tietonsa vastusarvoina tai on/off tietona eri mittauspisteissä.

KESKUSYKSIKKÖ(ECU)

Keskusyksikkö sijaitsee vasemman etuistuimen alla 140 sarjassa ja eturintapellissä sisäpuolella 1800 srj autoissa.

Keskusyksikkö on mekaanisesti erittäin kestävä ja sitä ei käytännössä juuri saa rikki ellei järjestelmää tule ylijännitettä (esim. hitsauksessa) tai ylilämpöä (yli 60 astetta).

POLTTOAINESUUTTIMET

Suuttimet (4kpl) ovat periaatteessa pieniä solenoideja jotka jännitteisenä (3V ) avautuvat ja jousivoiman avulla sulkeutuvat. Suuttimet ovat kiinni metallirenkaalla ja aukeavat kierrettäessä vastapäivään. Suuttimen rungossa on kaksi kumitiivistettä  vuotaessaan aiheuttavat ongelmia. Pienempi tiiviste on erikoismateriaalia sillä se on yhteydessä palotilaan. Suuttimen yläpäähän tuleva letku on tehtaalla puristettu kiinni metallilaipalla joten jos letku pitää uusia, sen voi kiinnittää pienellä letkukiristimellä. Letkuliitoksen alla on pieni suodatin joka kyllä olisi hyvä puhdistaa aika ajoin. Suuttimen toimintaa voit kokeille kytkemällä sen napoihin 3V jännitteeen. Huom! Tätä suurempi jännite tuhoaa suuttimen!!! Suutin kannattaa laittaa likoamaan johonkin liuottimeen Joksikin aikaa ja sen jälkeen puhdistaa paineilmalla ja painaa varovasti suuttimen neulaa sisäänpäin. Voit kotikonstein testata suuttimien toiminnan seuraavasti: Irroita suuttimet pesistään niin että ne ovat kiinni putkistossa. Irroita johtimet kaikista muista paitsi yhdestä suuttimesta. Aseta suutin jonka johtimet ovat kiinni läpinäkyvään pulloon ja irroita puolan johto puolan päästä jottei auto käynnisty. Pyydä avustajaa starttaamaan ja seuraa samalla polttoainesuihkua pullossa sen pitäisi olla viuhkamainen ja samanlainen joka suuttimella.

MOOTTORILÄMPÖTILAN TUNNISTIN

Sijaitsee moottorin etupäässä termostaattikotelon alla. Anturi antaa tietoa moottorinkäyntilämpötilasta.
Anturin toiminta voidaan tarkastaa vastusmittarilla.

IMUILMAN LÄMPÖTILAN ANTURI

Sijaitsee ilmanpuhdistimen ja imusarjan välissä. Anturi antaa tietoa imuilman lämpötilasta. Anturin toiminta voidaan tarkastaa vastusmittarilla.

TERMINEN LÄMPÖAIKAKYTKIN (vasta v.1971 lähtien)

Sijaitsee  moottorin takaosassa imusarjan alapuolella. Kytkin kytkee imusarjassa olevan suuttimen auki lisäpolttoaineen  ruiskutusta varten kylmällä ilmalla. Anturin toiminta voidaan tarkastaa vastusmittarilla lisäpolttoaineen suutin voidaan tarkistaa kytkemällä sen napoihin 12V jännite jolloin suuttimen pitää avautua. D-jetronicin tyyppivika on että kylmänä jos moottori kastelee niin kone ei sitä tunnista vaan syöttää lisää polttoainetta. Tässä tilanteessa voi irroittaa liittimen  joka menee suuttimelle. Omaan autooni olen asentanut kojelautaan napin jolla voidaan antaa ryyppy tarvittaessa. Eli olen ohittanut koko termisen kytkimen.

VIRRANJAKAJAN LIIPAISUKYTKIMET(KÄRJET)

Sijaitsevat virranjakajan sisällä. Ilmoittavat keskusyksikölle milloin moottori pyörii ja toisaalta  määräävät ruiskutushetken eri sylinteripareille. Kärkien toiminta voidaan tarkastaa vastusmittarilla tai koestuskynällä liitimestä  virranjakajan kyljessä. Näiden kärkien kautta kulkee hyvin pieni jännite joten niiden toiminnassa ei yleensä ole ongelmia.

KAASULÄPPÄKOTELO

Sijaitsee imusarjan kyljessä kaasuläpän kohdalla. Ilmoittaa keskusyksikölle kaasuläpän asennon. Ilmoittaa myös kun kaasua polkaistaan nopeasti tai kun joutokäyntipiiri pitää kytkeä päälle. Tämä osa vastaa kaasutinmoottorin kiihdytyspumppua. Toisaalta se ilmoittaa keskusyksikölle milloin joutokäyntipiiri pitää kytkeä päälle (kun  nostat kaasupoljinta). Tämän osan toiminta on tärkeä moottorin toiminnan kannalta. Toiminta voidaan todeta vastusmittarilla ja se voidaan säätää. Kotelon sisällä on kaksi paria kärkiä: ensimmäinen kytkee joutokäyntipiirin päälle ja toinen ilmoittaa kun kaasuläppää avataan. Lisäksi kotelossa on kaksi metalliliuskaa jotka koskettavat piirikorttimaista osaa jossa on 22 uloketta Kun kaasuläppää avataan koskettimet liukuvat näiden ulokkeiden yli ja näin keskusyksikkö saa tiedon siitä kuinka nopeasti ja kuinka paljon kaasuläppää on avattu.

Toimenpiteet: irroita muovikotelo (4 ruuvia). Tarkista että kärjet toimivat seuraavasti: Kun kaasuläppä on kiinni alemmat kärjet sulkeutuvat. Kun kaasuläppää avataan alemmat kärjet avautuvat ja ylemmät sulkeutuvat. Perussäätö voidaan tehdä löysäämällä kahta ruuvia kotelon metalliosan ylä- ja alapuolella ja kiertämällä sitä. Säädä kotelo niin että alemmat kärjet sulkeutuvat kunnolla kun kaasuläppä on kiinni. Kokemuksen mukaan kärjissä ja/tai pinnassa johon metalliliuskat koskettavat on yleensä hapettumaa tai likaa. Tämä on ehdottomasti poistettava varovasti esim. vesihiomapaperilla ja ruiskutettava sen jälkeen CRC:tä. Voitele myös säätimen nivelöintipinnat. Vastusmittarilla on helppo mitata onko kosketukset ok!

Tärkeää: ennenkuin säädät varmistu että kaasuläpän mekaaninen säätö on tehty oikein: Kierrä auki kaasuläpän säätöruuvia (ei siis ole tyhjäkäynnin säätöä varten) kunnes kaasuläppä sulkeutuu täysin. Kierrä sitten ruuvia kiinni kunnes se koskettaa vastinta. Kierrä vielä ½ kierrosta ja lukitse ruuvi paikalleen.

ALIPAINETUNNISTIN

Sijaitsee joko moottorin oikealla sivulla ja on kytketty letkulla imusarjaan. Ilmoittaa keskusyksikölle imusarjassa vallitsevan alipaineen. Voidaan melko luotettavasti testata vastusmittarilla mutta ei 100%:sti. Tunnistin on tehtaalla säädetty uuden moottorin alipaineelle. Käytännössä alipaine heikkenee moottorin kulumisen myötä joten tämän osan säätö on tärkeää. Säätöruuvin päällä oleva suoja on blommattu valamalla se epoksimuovilla jotta sitä ei säädeltäisi tarpeettomasti.  (katso kuva 1). Tämän osan toiminta on erittäin tärkeä moottorin toiminnan kannalta. Tämän osan testaaminen tarkasti on  kotikonstein hankalaa, mutta kannattaa menetellä seuraavasti: Kun olet ensin säätänyt kaikki muut osat ja ellei auto senkään jälkeen käy kunnolla niin todennäköisesti tämä osa on viallinen tai se on väärässä säädössä. Menettele seuraavasti: Poista  huolellisesti epoksi kierteestä. (Kuva 1) Pane merkille suojakannen asento ennenkuin ruuvaat sen auki. (Suojakansi  säätää tunnistimen toimintaa täyskaasulla joten se on kierrettävä samaan syvyyteen kuin se oli). Kannen alla on säätöruuvi. Käynnistä auto ja lukitse tyhjäkäynti 2500 rpm. Jos käytössäsi on CO-mittari säädä  CO-pitoisuus oikeaksi ruuvia kiertämällä.  Jos käytössäsi ei ole mittaria toimi seuraavasti. Kierrä ruuvia puoli kierrosta sisäänpäin ja tarkkaile kierroslukua. Etsi kohta jossa moottori käy parhaiten. Jos sisäänpäinkierto muuttaa käyntiä huonommaksi kierrä ruuvia ulospäin puoli kierrosta kerrallaan. Kierrä suojahattu paikalleen ja tee koeajo.

POLTTOAINEEN  PAINEEN SÄÄDIN

Sijaitsee polttoainesuuttimien yläpuolella polttoaineputkistossa. Paine voidaan mitata sopivalla paine-mittarilla. Painetta säädetään säätimessä olevasta ruuvista. Myötäpäivään nostaa painetta ja päinvastoin. Koska järjestelmä säätää suuttimien aukioloaikoja on polttoaineen paineen oltava oikea(2,0..2,2 bar)

POLTTOAINEPUMPPU

Sijaitsee polttoainesäiliön edessä. Pumpun tuotto(30l/min) ja paine (n.6 bar) pitää olla oikea jotta järjestelmä toimisi. Pumppua ei voi säätää mutta sen voi purkaa ja puhdistaa. Kotikonstein voit testata pumpun seuraavasti: Irroita suuttimille tuleva bensaletku ja laita sen pää isohkoon muovipulloon. Starttaa autoa n. 12 sekuntia. Mittaa pulloon tullut polttoaine.  Sitä pitäisi tulla vähintään 6 dl kyseisenä aikana. Ellei tuottoa ole tarkista tankin päässä oleva suodatin ja polttoaineen suodatin ennenkuin alat vaihtaa pumppua.

Alipainetunnistin

JFF-5 / Henry Luuppala