Viski-Volvot

Eli tositarina siitä kuinka huonosti viski ja autot sopivat yhteen.

MS Kassel kuvattuna Vancouverissa, Kanadassa
Törmäillään
oih
ja voih

Tarina kertoo, että maaliskuun 29. päivä 1962 Thames-joella asioinut MS Kassel  otti kyytiinsä tynnyreittäin hyvälaatuista skottilaista whiskyä ja 29 vähintään yhtä hyvälaatuista Volvoa. Autot oli määrä kuljettaa Saksan kautta Yhdysvaltoihin Texasiin, jossa niiden tilaajat jo pidättelivät hengitystään odottaessaan näitä Britanniassa valmistettuja ruotsinihmeitä.

Huom. em. lähteeseen ei päivämäärien osalta ole täysin luottaminen, koska Jensenin tehtaan dokumenttien mukaan osa autoista on toimitettu tehtaalta vasta 9.4.1962. ks. esim. #3233

No, rahtialus kuitenkin törmäsi jonakin kauniina kevätpäivänä 1962 MS Potaroon sillä seurauksella että ruuma nro 1 repesi ja vesi pääsi valloilleen. Ruumaan lastatut 18 autoa pääsivät ajelehtimaan vesimassoissa vallattomasti toisiinsa, lastiruuman rakenteisiin ja varmasti niihin viskitynnyreihinkin törmäillen.

Kessel ei toki uponnut, vaan pelastautui Tilburyn kuivatelakalle. Siellä viskin ja suolaisen (Thames-vesi tosiaan on tuolla kohtaa suolaista) veden aiheuttaman tuhon viimeistelivät paikalliset ahtaajat, jotka siirsivät Volvot melkoisen väkivaltaisesti satamalaiturille. Autoja mm. nosteltiin suoraan lokasuojiin kiinnitetyillä koukuilla. Erityisesti kojelaudan alumiinipanelit kuuluvat tykänneen uitosta kyttyrää.

11 autoa säilyi vahingoitta. Ne rahdattiin Texasiin, Houstoniin ja luovutettiin tilaajilleen, joilla ei ollut aavistustakaan autojensa kokemasta seikkailusta.

Loput 18 siis vaurioituivat. Ne kuskattiin kaikessa hiljaisuudessa Göteborgiin. Näistä 4 todettiin kuolleiksi ja hävitettiin asianmukaisesti. Jäljellejääneet 14 yksilöä huutokaupattiin sisäisesti sitä mukaa kun niitä saatiin pitkällisten korjausvaiheiden jälkeen hyviin kuoseihin. Pääasiassa Volvon johdosta ja henkilökunnasta muodostunut ostajakaarti maksoi autoista noin neljänneksen niiden myyntihinnasta. Ostajan piti sitoutua olemaan myymättä autoaan ainakaan kolmeen vuoteen. Tällä suojeltiin laatumielikuvaa; olihan riski, että autot saattoivat olla alkuperäistä alttiimpia ruosteelle. Ilmeisesti sitoutuminen ei ollut aukotonta.

Mitäs niille nyt kuuluu? Matkalaiset olivat valmistusnumeroavaruudessa #3226 - #3285. Lähdetarinan mukaan autoista ei olisi mitään tietoa, mutta jo vain aktiivinen kansainvälinen Volvo P1800 Jensen –facebook-ryhmä osasi valottaa seuraavaa:

  • Houstoniin matkanneista 3256 on Belgiassa ja 3296 Kanadassa.
  • Göteborgin pajalle päätyneistä 3233 on sekin Kanadassa. 3278 ja 3283 ovat Ruotsissa.

Ja löytyypä kerhomme jäsentenkin kalustosta ainakin yksi haitariin osuva yksilö. MS Kasselin kyytilaisten rahallinen arvo on ilmeisesti vertaisiaan korkeampi ja kerrotaanpa jotakin myöhempää mallia kaupaten viskivolvon väärennetyllä valmistusnumerollakin. Tarinoita aina tarvitaan.