2021 Ahvenanmaa, kesäretki

Teksti: Vesa Koskinen

Kuvat: Vesa ja Hanna Koskinen, Pekka Kouhia, Heikki Luoma, Jari Toikkanen, Markku Jylhäsalo, Hannu Salonen

 

Koronan takia matka siirtyi vuodella, mutta pääasia että toteutui. Kymmenen autokuntaa kaarteli pitkän viikonlopun saaristoa ja Ahvenanmaata vailla huolen häivää.

9.6.2021

Porukka kokoontui jo keskiviikkoiltana Nauvoon hotelli Strandbohon, josta varsinainen letka-ajelu aloitettiin. 

Itse ajelin Ikaalisista ja ylivaihde lopetti toimintansa jo Sastamalassa. No ehtii sitä vähän rennommallakin vauhdilla.  (Releestä oli piuha löysällä)

10.6.2021

Nauvosta lähdettiin aamiaisen jälkeen Korppooseen ja sieltä lautalla kohti Kökaria, joka onkin jo Ahvenanmaata. 

Kökarissa majoituimme idylliseen hotelli Brudhälliin. 

Majoittumisen jälkeen halukkailla oli mahdollisuus osallistua retkelle mystiselle Källskärin saarelle. Hotellin omistava merikapteeni johdatti meidät paitsi saaren, osin myös Ahvenanmaan ja Pyhimysvolvon historiaan. Pirunpellot, puutarha, kivet, eräs ruotsalainen aatelinen ja myös Tove Jansson jäivät mieleen. 

Ilta päättyy yhteispäivälliseen hotellin ravintolassa.

11.6.2021

Aamuun herättiin tosi varhain saaristolaivan tiukan aikataulun motivoimana.

Hotelliaamiaisen jälkeen käynnistettiin vaunut ja lähdetiin lyhyelle siirtymälle satamaan. Paikallinen meri-ilmasto näytti kostean puolensa; vilpoisten autojen lasit huuruistuivat jännästi niin sisältä kuin ulkoakin. Välillä piti pysähtyä pyyhkimään kosteutta kuka mihinkin kankaaseen. Onneksi matka oli lyhyt.

Aamuysiltä saavuttiin Långnäsin satamaan ja kurvailtiin sieltä komeassa letkassa Bomarsundin raunioille. Punainen asfaltti toi oman tunnelmansa. 

Bomarsundissa oli jo jonkin verran säpinääkin. Åland-lehden toimitus tuli tekemään meistä juttua ja muutoinkin palomiesparkkiin lyöty seurue herätti mielenkiintoa. Lounastettiinkin paikan päällä. Lisämausteena paikalle tuli myös paikallinen mies, joka olisi jutellut varmasti pitempäänkin. Hän oli nuorna miehenä paitsi paiskinut moukaria Ruotsin mestaruuskisoissa, myös koonnut Volvoja Torslandiassa. Valitettavasti aikataulupaineemme esti kuulemasta lisää.

Letka-ajo on kivaa, seuraavaksi mentiinkin jo Maarianhaminaan. Hannu viitoitti tien ja kertasi myös moottorimarssin perusasioita. Markku ja Pirjo olivat viimeisinä ja jäisivät tukemaan mahdollisista teknisistä murheista kärsiviä muiden jatkaessa matkaa. 

Maarianhaminassa olikin hyvä palvelu parkkeerauksen suhteen. Hotelli Park Ålandian johto soi meille spesiaaliparkin hotellin sisäpihalta. Täydellistä, vaikka lokit tekivätkin autoille temppujaan. 

Autot voivat levätä ja ihmiset tutustua tienooseen haluamallaan tavalla. Terassillakin käytiin.

Iltasella pikkubussi haki meidät ns. viikinkikylään illalliselle. Luvassa oli syömisen lisäksi ohjelmaa. Pukeuduttiin patakakkostyyliin ja saimme syödäksemme. 

 

12.6.2021

Ajellaan Kastelholman linnalle. Sataa, mutta eihän se haittaa koska meillä on umpiautot. Nilkat märkinä tutustutaan hyvän oppaan avustuksella Linnaan ja sen lähiympäristöön. 

Sateen myötä näemme irronneita, katkenneita ja myös käsin väänneltyjä pyyhkimiä. Ilmeisesti sadeajelu on harvinaista herkkua usealle autokunnalle. 

Ryhmäajolla jatketaan ja matka jatkuu ylös Geta-vuorelle, josta on upeat näköalat ja karppiallas. Taas retkueemme herättää kiinnostusta parkkipaikalla. Lounastetaan. 

Enää ei sada.

Nyt ajellaan Nostalgia- ja moottorimuseoon, jossa olisi viihtynyt pitkäänkin. Meille esiteltiin alkuperäisessä asussaan oleva tarvikemyymälä, mieletön halliosakekompleksi vanhoine tavaroineen ja kellarin miesluola. Koittivatpa kunniaksemme käynnistää maamoottoriakin, tällä kertää jäi paukahdus kuitenkin kuulematta. Pisteenä iin päällä saatiin kuistilla kiikkusteleva vanhempi herrasmies kerhon jäseneksikin. Hänellä on punainen Jensseni jossain. 

Ajellaan pitempää reittiä takaisin hotelliparkkiin valmistautumaan illalliseen Indigo-ravintolassa. 

Indigossa viihdyttiin ja pidettiin pari mukavaa puhettakin. Tämän illallisen tarjosi kerho. Jalkapalloa (DEN-FIN) seurattiin vain salaa. 

Sitten uinumaan.

13.6.2021

Kotimatkapäivänä ei ole erityistä ohjelmaa, aamupäivä menee mukavasti kaupunkia kävellessä ja pian huoneiden luovutuksen jälkeen ajetaan säntillisessä muodostelmassa satamaan.

No, sitä laivaa ei  jostain syystä olekaan Maarianhaminaan tulossa, joten luvassa on lisä-ajelua. Saadaan uusi aikataulu ja satamakin vaihtuu Maarianhaminasta Långnäsiin. Matkalla käydään ostarikahveella.

Långnäsissä odotellaan laivaa. Myös Bomarsundissa tavattu Volvon tehtaalla työskennellyt mies odottaa laivaa; päästään juttelemaan vähän lisää.

Pyhimykset ohjataan samaan paikkaan autokannelle, mistä noustaan viipyilemättä buffettilounaalle. 

Turussa ollaan vähän aikataulusta jäljessä. Heitetään heipat autokannella ja kukin suuntaa suuntaansa. Teknisiltä murheiltakn säästyttiin.

Kiitos matkaseurasta ja erityisesti Hannulle järjestelyistä!

VK